Blogginlägg

Därför är samlingslån lönsamt

Att ta lån kan ge dig ekonomisk frihet under en kortare period, och kan löna sig när oväntade utgifter uppstår eller när du behöver finansiera något snabbt.

Många använder privatlån och smålån till att finansiera planer, arrangemang, renovering, vitvaror eller liknande, och ser lånet som nödvändigt för att kunna genomföra ett projekt eller ett inköp.

Men i vissa fall kan det vara frestande att låna även till mindre kostnader. Det leder till att många drar på sig flera smålån och kreditkort, vilket ger dem en oöverskådlig ekonomi och många onödiga avgifter, dyra räntor och kostnader. Genom att lösa dyra snabblån, krediter och kreditkort kan du få erbjudande om en lägre ränta, färre avgifter, lägre kostnader och en bättre ekonomisk översikt. Läs hur i denna artikel.

Vad innebär det att samla lån

När du ansöker om att samla smålån och andra kreditskulder, ansöker du om ett större lån som täcker alla dina befintliga lån. De allra flesta banker och långivare kan erbjuda detta om du antingen ansöker om ett privatlån eller utökar bolånet.

Att samla smålån ger dig fördelar som:

  • En bättre ränta
  • Färre kostnader och avgifter
  • En bättre ekonomisk översikt
  • Endast ett lån och en bank att förhålla dig till
  • Större motivation till att betala av skulden

Det är viktigt att komma ihåg att du inte blir skuldfri bara för att du samlar dina lån, däremot kan du sänka totalkostnaderna på dina skulder. Det kan bespara dig tusenlappar samt ge dig en större motivation till att bli skuldfri.

lånemäklare

Det här bör du titta efter när du ska ansöka om att samla lån

Det finns en del låneaktörer som är lite dyrare än andra på lånemarknaden, och du kan spara mycket pengar på att göra grundliga efterforskningar innan du skriver på ett låneavtal. När du ska se dig om efter ett lån som passar dig, bör du bland annat leta efter:

  • Effektiv ränta
  • Lånevillkor
  • En seriös aktör
  • Flexibel avbetalningstid

När du ansöker om lån kommer banken eller långivaren göra en individuell bedömning av din livssituation. Det innebär att de gör en bedömning om det innebär en hög eller låg risk att bevilja ett lån till dig, samt om lånet är lämpligt i förhållande till din betalningsförmåga. Det är här de seriösa aktörerna skiljer sig från de mindre seriösa. Detta är något som Finansinspektionens riktlinjer även har ett stort fokus på, så att du som kund ska känna dig trygg på lånemarknaden.

Ett lån med bra villkor är ett lån som inte innebär onödiga kostnader utöver vanliga avgifter med rimliga summor, samt med en flexibel avbetalningstid. Det innebär att även om du valt en avbetalningstid på exempelvis fem år, så ska du ha möjlighet att betala av lånet inom exempelvis två år utan att det ska kosta dig något extra.

Långivaren är förpliktigad att informera dig om alla villkor, avtal och annan information innan lånet beviljas. Det är viktigt att du sätter dig in i denna information och förstår den innan du undertecknar låneavtalet. Det innebär att du sätter dig in i vad totalkostnaden blir och huruvida det kommer löna sig för dig att ta lån. Ställ detta mot din ekonomiska situation, och gör gärna en månadsbudget för att få en ekonomisk översikt.

Så ansöker man om att samla lån

Har du planer på att samla alla dina dyra smålån under ett större lån?

Om du vill samla dina lån, kan du skicka en förfrågan till din privata bank om att utöka bolånet eller genom att ansöka om privatlån.

Det kan även löna sig att jämföra lån från flera banker och aktörer. Om du uppsöker en seriös lånemäklare, kan de hjälpa dig med detta. En sådan tjänst kommer ge dig möjligheten att jämföra lån från flera olika banker och långivare med endast en låneansökan, vilket även innebär att det endast tas en UC av dig.

Relaterade artiklar

Back to top button