Blogginlägg

Hitta billigare däck genom att jämföra – använd överskottet till aktier

För att kunna investera i aktier så behöver man ett överskott av pengar. Överskottet kan komma antingen genom ökade inkomster eller minskade kostnader. Alla vi som äger bil vet att det är kostsamt att köpa däck till den. Men tänk om det fanns möjlighet att sänka kostnaden vid däckinköp? Det vore ju bra – för då får man ett överskott som man sedan kan använda för aktieköp. Läs vidare i denna artikel så redogör vi för och ”däckekonomi”.

Inledning om däck

Däck skiljer sig inte från andra varor och tjänster då det gäller att analysera priser på marknaden. Man kan dela upp däckmarknaden i två huvudsakliga dimensioner, online och offline. Offline-dimensionen präglas främst av lokala däckverkstäder och bilhandlare som erbjuder däckskifte och köp av nya däck från ett begränsat lager.

Ofta är dessutom dessa däckverkstäder del av en större kedja som i sin tur ägs av en däcktillverkare vilket innebär att däckverkstaden endast lagerför däck från moderbolagets utbud. Exempelvis så finns det en däckverkstad-kedja som heter Vianor. Vianor ägs av däcktillverkaren Nokian vilket innebär att det ligger nära till hands att Vianor företrädesvis erbjuder Nokian-däck, även om det kanske finns andra bättre och mer prisvärda däck på marknaden.

Billigast köpa däck online

Det är kostsamt att driva lokal däckverkstad. Detta eftersom denna måste ligga hyfsat lättillgängligt vilket innebär att man bör investera i ett bra läge vilket också innebär att hyran allt som oftast blir hög. Sa man dessutom hålla sig med varulager i butiken så tar detta upp mycket stor plats vilket gör att man måste ha en stor lokal som kostar pengar varje månad i form av hyra och försäkring.

Utöver detta så måste man naturligtvis ha personal som sköter butik och verkstad och personalkostnaden kan vara mycket hög och däckbranschen är starkt säsongspräglad vilket inte direkt gör det enklare att planera personal och annat. Allt detta måste täckas av försäljning vilket gjort att däck kan vara mycket dyra. Ska man ha premiumdäck kan de kosta flera tusen kronor stycket.

Entreprenörer inom e-handeln har sett möjligheter inom denna marknad genom att erbjuda e-handel inom däck. Uppskattningsvis startade e-handeln av däck för ca 20 år sedan och idag finns ett flertal väl etablerade aktörer på den svenska marknaden som distribuerar däck på nätet. Tack vare att online-handel inte är (i jämförelse med klassisk retail) lika personalintensiv och att man inte är i behov av dyra butikslokaler så har nätbutikerna lyckats krympa däckpriserna med uppskattningsvis 15 %.

Betänker man att en uppsättning nya vinterdäck inte sällan kan gå på 10 000 kr så är 15 % en ganska stor prisskillnad. Dessutom kan de ofta hålla ett större utbud av däck då de i princip kan etablera lager var som helst och inte är begränsade till en butiksyta på ett dyrt butiksläge. Så näst gång du ska köp nya sommardäck eller vinterdäck – använd nätet!

Mer läsvärt om däck: http://xn--kpa-dck-9wa1n.se/vanliga-myter-om-vinterdack/

Relaterade artiklar

Back to top button