Blogginlägg

Sveriges mest framgångsrika entreprenörer

Vårt land har sett en lång rad framgångsrika svenska entreprenörer genom historien. Från Maria Sofia de la Gardie, Sveriges första kvinnliga storföretagare, till Ingvar Kamprad, grundare av Ikea. Här är en lista på några nutida framgångsrika svenska entreprenörer, som uppmärksammats både i Sverige och internationellt.

Pernilla Ramslöv

Pernilla Ramslöv är serieentreprenör och grundare till konsultmäklaren Nox Consulting. Företaget har i dag 3 000 it-konsulter i sitt nätverk och har Handelsbanken och Scandia som kunder. Målet för Nox Consulting är att utöka sin nuvarande omsättning från 330 miljoner kronor till 500 miljoner. Varje konsult som får uppdrag via företaget får i samband med det ett värdebevis, som de kan använda för att ge stöd till en läkare, lärare eller student boende i Tanzania, via hjälporganisationen Help to Help.

Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip fick år 2018 utmärkelsen ”Näringslivets mäktigaste kvinna” av Veckans Affärer. År 2005, när hon var 14 år, startade hon bloggen Blondinbella.se. Bloggen blev år 2010 Sveriges tredje största som drevs av en privat bloggare. Isabella Löwengrip är grundare till och driver flera företag. Hennes företag Economista producerar poddar och publicerar böcker om privatekonomi. Löwengrip Invest investerar i internettjänster och e-handel. Löwengrip Care & Color, LCC, framställer produkter för hud- och hårvård.

Benjamin Isasson

Benjamin Isasson vann i början av 2018 utmärkelsen ”Årets manliga stjärnskott” på entreprenörsgalan EY Entrepreneur of the Year. Han startade företaget FMF Assistans AB i Örebro som har målsättningen att bli det bästa assistansbolaget i Sverige.

Urban Edenström

Urban Edenström är vd för Stronghold Invest och blev nyligen titulerad ”EY Entrepreneur of the Year Sweden”. Han tog examen från KTH år 1977 och arbetade länge inom fastighetsbranschen. År 1994 startade han eget och fem år senare köpte han Newsec, som då ägdes av Investor. Stronghold Invest är i dag en framstående förvaltare och rådgivare inom fastigheter. Verksamheten är aktiv i nio länder. Urban Edenström har också startat företaget Datscha som utvecklar webbaserade tjänster, även i detta fall åt fastighetsbranschen. Genom Datscha har Urban Edenström kunnat driva fram en digitalisering av affärer hos fastighetsägare. Detta benämns som ”proptech” eller ”property technologies”.

Några år efter detta gjorde Urban Edenström ytterligare satsningar inom proptech, bland annat Stronghold Innovation Lab, som ligger på arenan Epicenter, där storföretag och startups möts. Stronghold har som mål att vara störst inom nordic proptech och vill uppnå detta genom intern utveckling och genom att investera i techbolag.

Urban Edenström arbetar också som ordförande för Stockholms handelskammare, som arbetar för ett globalt konkurrenskraftigt Stockholm. Han har sagt att han inte vill vara vd för ett börsnoterat företag, eftersom entreprenöriella bolag inte passar in på börsen. Där tänker man bara på kvartalsresultat, menar Edenström. Tack vare att Stronghold Invest befinner sig utanför börsen har de kunnat vara fria i sitt beslutsfattande, utan att behöva tänka på det finansiella resultatet på kort sikt.

Relaterade artiklar

Back to top button