Nytt

Hur du hittar de bästa kreditkorten

Största fördelen med kreditkort är att det ger dig en extra kredit att handla för. Det kan också vara praktiskt att få alla köp samlade på en och samma månadsfaktura. Utöver det kan du få intressanta förmåner och möjlighet att delbetala.

Skillnaden mellan debetkort (också kallat bankkort) och kreditkort är att med debetkort dras pengar direkt från ditt konto. Med kreditkort samlas alla köp på en månadsfaktura. Betalar du inom en viss tidsperiod är köpen helt räntefria. Denna tidsperiod varierar dock beroende på hur avtalet ser ut mellan dig och kortutgivaren. Vill du dela upp betalningen behöver ett minimibelopp betalas in. Sedan väljer du själv i vilket tempo du vill återbetala skulden, så länge du betalar in minimibeloppet varje månad. Generellt gäller att ju längre avbetalningsperioden är, desto högre blir räntan.

Välj det bästa kreditkortet för dig

När det gäller att välja rätt kreditkort, handlar det mest om vilka möjligheter och fördelar du vill att kreditkortet ska ge dig, samt vilka skyldigheter du är villig att ansvara för. Här är några punkter att ta ställning till:

  • Ränta, kreditnivå och kostnader
  • Flexibilitet
  • Förmånsprogram
  • Valutaväxling

Räntan för kreditkortsköp brukar ligga på 10 till 25 procent. Om du är säker på att du kan betala fakturan varje månad är antagligen inte räntesatsen det viktigaste. Har du å andra sidan tänkt att dela upp betalningen kan det vara bra att hitta ett kort med generös avbetalningsplan. Det är vanligt att kortutgivaren tar ut en årsavgift eller aviavgift, så håll utkik efter det när du gör ditt val.

Du behöver också fundera på vad du ska använda kortet till. Ska du handla i Sverige, Europa, hela världen eller mestadels på nätet? Mastercard och VISA är ofta stabila val om flexibilitet är viktigt, eftersom de korten stöds i princip hela världen, medan exempelvis American Express kanske inte är det ultimata valet om du vill kunna handla i butiker i Sverige eller Europa.

Bonusar, rabatter och andra förmåner är också värda att titta på. Ska du köpa mycket resor exempelvis finns det en uppsjö av så kallade resekort som erbjuder reseförsäkring mot att du betalar resan med kortet.

Valutaväxling

När du använder kortet för att växla valuta görs ett valutapåslag. Med vissa kort slipper du valutapåslaget, Curve är ett exempel på ett sådant.

Bästa kreditkorten

Efter att du har en hyfsad idé om vad du vill ha ut av ett kreditkort kan det vara bra att använda sig av jämförelsesajter av kreditkort. Det gör det lättare att sortera ut de bästa kreditkorten utifrån dina kriterier. Här är några tips på kreditkort som kan vara bra beroende på vad du eftersöker:

Bank Norwegian Kreditkort

Om du primärt ska använda kreditkortet för resor är Bank Norwegians Kreditkort ett populärt val. Det tas inte ut någon årsavgift och har en ränta på 19.99 procent. Både avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår. Du får bonuspoäng på köp av resor även från andra aktörer. Du får dock 20 gånger fler bonuspoäng om du köper resor hos Norwegian. En fin bonus är att uttag i både Sverige och utlandet är helt avgiftsfria.

Supreme Card Gold

För dig som vill ha ett kort med bra avbetalningsvillkor är Supreme Card Gold ett intressant alternativ. De låter dig nämligen delbetala räntefritt upp till hela 6 månader. Det ingår även ett lojalitetsprogram som ger bonuspoäng, men notera att poängen endast kan användas i Supremes egna poängshop.

Komplett Bank Mastercard

Komplett Bank Mastercard är ett kort helt utan årsavgift som ger bonuspoäng på varje köp du gör. Bonuspoängen omvandlas till innestående pengar som du kan använda antingen för rabatt på nya köp eller för att få en lägre månadsfaktura. Du får fler bonuspoäng om du handlar på internet och ännu fler vid köp på Komplett. Det är få kort som erbjuder bonus för varje köp.

Räntan ligger på mellan 21.40 och 24.90 procent vid delbetalning, vilket är okej, men är avbetalning något du planerar att använda finns det antagligen bättre alternativ. Det är annars ett utmärkt kreditkort om du vill ha ett världsomspännande kort som går att använda överallt och som ger bonus både i butik och online.

Relaterade artiklar

Back to top button