Blogginlägg

Olika typer av aktieköpare – vilken typ är du?

Är du en sådan aktieköpare som letar efter lite mer långsiktiga case, som har planer på att behålla aktierna under en längre tid och kanske fortsätta köpa på dig flera andelar om kursen går ner? Eller är du en sådan aktieköpare som föredrar att handla lite mer kortsiktigt och som kanske därmed fokuserar på daytrading? Kanske fokuserar du mest på att sätta ihop en utdelningsportfölj?

Oavsett vilken typ av aktieköpare just du är står det klart att olika case och köptekniker passar dig mer eller mindre bra. Alla personer har olika sätt att handla på. För att du ska lyckas med dina investeringar är det viktigt att du handlar aktier på ett sätt som du känner dig trygg och bekväm med.

Vilken aktieköpare är du?

Här nedanför berättar vi mer om olika sorters aktieköpare:

Långsiktiga aktieköparen

Det är rätt vanligt att man anser sig vara en lite mer långsiktig aktieköpare om man exempelvis har större summor pengar att avvara, inte är överdrivet intresserad eller insatt i marknaden, eller då man månadssparar och vill få pengarna att växa på sikt. 

Denna typ av aktieköpare är ofta en sådan som letar värdecase som kan ge bra resultat tidigast efter några år. Det vill säga, tanken är att de pengar som man sätter in på sin portfölj och placerar i olika aktier ska stanna kvar där. Det för att man sen ska kunna ta del av denna långsiktiga utväxling. 

Kortsiktig investerare

Till skillnad mot den långsiktiga investeraren så brukar den kortsiktiga investeraren leta efter case som kan ge bra utväxling under en kortare period. Här är alltså inte tanken att de pengarna som sätts in på portföljen och placeras i olika aktier ska stanna kvar där under en längre tid.

Istället kanske man säljer av sitt innehav inom ett par dagar eller veckor beroende på hur kursens utveckling är. Här gör såklart alla aktieköpare olika, men den grundläggande tanken är att man går in i ett kortare case och därmed vill ta del av snabba höjningar. 

Daytrader

En variant av en kortsiktig aktieköpare är den så kallade daytradern, där man varje dag sitter och handlar (köper och säljer) olika aktier, värdepapper, och så vidare. Är man daytrader är det rätt vanligt att man handlar med CFD:er, det vill säga köper och säljer produkter med hävstång. Även här finns det såklart skillnader, men daglig handel är det som gäller. 

Utdelningsportföljen

Idag är det även rätt vanligt att man som aktieköpare endast väljer att fokusera på att skapa en bra, stadig och långsiktig utdelningsportfölj. Det vill säga att man främst köper aktier som ger bra utdelning – hur aktiekursen går eller vad man tror om aktien i sig kan för vissa vara rätt obetydande här. Värt att nämna är att denna investeringstyp är mycket långsiktig, där man ofta tänker att de pengar man sätter in och investerar ska stanna där i alla år.  

Relaterade artiklar

Back to top button